Combina agricola de secerat, sau pur si simplu combina, este o masina care recolteaza culturile de cereale. Executa intr-o singura operatiune, un proces pentru care anterior erau necesare trei operatiuni separate (seceratul, cu caracter obligatoriu, dezambiguizarea necesara si treieratul).
Printre culturile recoltate cu o combina se numara graul, ovazul, secara, orzul, porumbul, soia si inul. Resturile de paie lasate in urma pe teren sunt tulpini si frunze de cultura cu valoare nutritiva limitata, care sunt fie tocate si raspandite pe teren sau imbalotate pentru hrana animalelor sau asternuturi.
Combina a fost inventat in Statele Unite de catre Hiram Moore in 1834, iar primele versiuni au fost trase de cai sau echipe de catari. Pana in 1860, combinele agricole aveau o latime de taiere de cativa metri si au fost folosite in fermele americane. Una din cele mai cunoscute era combina agricola John Deer. In 1882, Australian Hugh Victor McKay a avut o idee similara si a dezvoltat prima combina agricola in 1885, numita „Sunshine Harvester”.
Combinele, unele dintre ele fiind destul de mari, erau trase de catre echipele de catari sau de cal si foloseau o roata pentru a oferi putere. Mai tarziu, puterea aburului a fost folosita, si George Stockton Berry a implementat combinei un motor cu aburi folosind paie pentru a incalzi cazanul.
Acesta combina folosea un agitator pentru a separa cereale de pleava si paie (gratare cu dinti mici pe un ax excentric) pentru a scoate paiele pastrand in acelasi timp cerealele. Combinele agricoole trase de tractor au evoluat avand motoare separate de gaz sau motoare diesel pentru a alimenta separarea cerealelor.
In 1911, Holt Manufacturing Company din California a produs o combina agricola auto-propulsata. In Australia, in anul 1923, brevetatul „Sunshine Auto Header” a fost una dintre primele combine agricole autopropulsate.
In 1923, in Kansas, fratii Curtis si a lor firma „Gleaner Manufacturing Company” a brevetat o combina de recoltat auto-propulsata, care a inclus mai multe imbunatatiri moderne in recoltarea cerealelor.Atat „Gleaner” cat si „Sunshine” utilizau motoare Fordson.