Principalul motiv pentru care tot mai multi romani cer sa fie debransati de la sistemul centralizat de termoficare este frica facturilor. Cresterea din ce in ce mai abrupta a pretului gigacaloriei si lipsa subventionarii acesteia de catre stat face ca cererile de debransare sa se tripleze in Capitala, desi cele mai multe blocuri sunt contorizate si au gigacalorimetru la subsol prevenind astfel necesitatea unei aprobari din partea R.A.D.E.T.
Pentru desprinderea de la sistemul centralizat de incalzire, cunoscuta sub termenul generic de „debransare”, trebuie respectate numeroase prevederi legale in care se mentioneaza: necesitatea intocmirii unei expertize tehnice de catre un expert tehnic atestat pentru interventii la constructiile existente, obligatiile utilizatorilor de energie termica dar si obligatia prezentarii unui referat tehnic de specialitate pentru modificarea instalatiilor de distributie.
Un aspect extrem de important in cadrul cererilor de debransare
Un aspect extrem de important in cadrul cererilor de debransare este faptul ca aceasta nu poate fi efectuata decat de catre regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (R.A.D.E.T.) sau de catre una din firmele autorizate a Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (A.N.S.C.R.), fara a se efectua modificari asupra instalatiei ce apartine cladirii si doar pentru inlocuirea sistemului de incalzire centralizat cu unul de incalzire individual bazat pe gaze naturale.
Costul unei debransari de la R.A.D.E.T.
Costul unei debransari de la R.A.D.E.T. se ridica la aproximativ 900 RON (fara chitante) iar procesul este destul de rapid (cateva zile). Cereri de debransare sunt acceptate pana la data de 15 august a.c., activitatea propriu-zisa incepand din toamna.
Potrivit unor statistici doar un procent de 10% ce apartine locatarilor din Botosani mai sunt bransati la sistemul centralizat, doar 38.000 in Pitesti si 60.000 in Tirgu-Mures.
Din rezultatele calculelor facute de catre conducerea GOSCOM, reiese ca preturile la energia termica vor creste cu aproximativ 70%, din perspectiva renuntarii integrale la subventii, facand ca mii de persoane sa solicite renuntarea la acest sistem.