Cresterea aberanta a gigacaloriei a devenit un aspect extrem de neplacut atat pentru furnizorii de energie termica dar in cea mai mare masura pentru consumatori.
Sumele pe care romanii le vor datora la intretinere in iarna acestui an vor creste cu pana la 70%, situatie alarmanta daca avem in vedere faptul ca statul nu-si mai permite sa acorde subventii pentru caldura marii majoritati a populatiei cu venituri modeste.
De aceea cei mai multi consumatori ai sistemului centralizat de energie termica renunta la aceste servicii si apeleaza la metode alternative debransandu-se total pentru a-si monta o centrala termica proprie. Specialisti in domeniu sustin ca cheltuielile de intretinere asociate unui astfel de sistem scad cu aproximativ 40%.
Debransarea totala (desfiintarea totala) de la reteaua de termoficare presupune renuntarea unilaterala la serviciile furnizorului de energie termica.
Aceasta operatiune nu presupune niciun fel de activitate de consolidare
Aceasta operatiune nu presupune niciun fel de activitate de consolidare, extindere sau reconstruire a constructiilor de orice categorie sau instalatiilor aferente acestora indiferent de forma in care se prezinta. Incalcarea prevederii prezentate anterior se sanctioneaza penal conform Art. 2 al Legii nr. 10/1995.
Cum am mai mentionat si in alte articole ce apartin aceleasi categorii, debransarea de la reteaua de termoficare nu poate fi efectuata decat de catre R.A.D.E.T. sau de catre o firma autorizata A.N.R.S.C., fara nici un fel de modificari asupra instalatiei aferente cladirii.
Procedura de debransare consta in efectuarea mai multor pasi ce necesita o ampla documentatie si poate fi realizata legal de orice firma avizata in acest sens in schimbul unor sume cuprinse intre 700-1000 RON.
Un aspect ce creeaza confuzie in randul solicitantilor este alineatul 3 din Art. 42 ce introduce principiul „un condominiu (un bloc) – un sistem de incalzire”. Cu alte cuvinte intr-un bloc nu pot coexista apartamente debransate si incalzirea centrala.
Este totusi doar un principiu, in realitate nu se precizeaza faptul ca numai imobilele noi de tip condominiu nu pot avea doua sisteme de incalzire.
Cea mai mare problema a furnizorilor de energie termica este de fapt reducerea drastica a clientilor ce duce la pierderi mari ale sistemului de termoficare, ce este de multi ani in concurenta cu sistemele individuale de incalzire.
Cu toate acestea, noua lege a energiei termice vine in sprijinul furnizorilor de caldura prin caracterul restrictiv si in aceeasi masura interpretabil, riscul ca furnizorii sa-si piarda clienti fiind astfel diminuat.