Inceputurile fotografiei

Fotografia. O forma de arta inventata in anii 1830, devenind public recunoscuta zece ani mai tarziu. Astazi, fotografia este cel mai mare hobby din lume, beneficiind de o tehnica in plina expasiune si o industrie de miliarde de dolari. Insa nu toata lumea stie ce este o camera obscura sau viteza de declansare si poate si mai putini sunt cei care au auzit de Henri Cartier Bresson.

Sa facem un pas inapoi si sa aruncam impreuna o privire asupra modului in care a fost creata aceasta tehnica fascinanta si cum s-a dezvoltat ea, deoarece cunoasterea cu mandrie a trecutului este principalul mod de a crea un viitor maret.

Camera Obscura

Inainte de a fi creata fotografia, oamenii cunosteau deja principiile de baza si modul in care in cele din urma s-a ajuns sa se lucreze. Ei puteau procesa imaginea pe perete sau pe o bucata de hartie, insa imprimarea a fost imposibila intr-un moment in care pastrarea luminii se dovedea a fi o sarcina mult mai grea decat proiectia in sine. Instrumentul pe care oamenii l-au folosit pentru prelucrarea imaginilor a fost numit camera obscura, terment ce provine din latinescul camera intunecata, si exista cu secole inainte de aparitia fotografiei.

Se crede despre camera obscura ca ar fi fost inventata in jurul secolelor 13 -14. Cu toate acestea, exista un manuscris al savantului arab Hassan ibn Hassan din secolul al zecelea, care descrie principiile pe care opereaza camera obscura si pe care fotografia analogica se bazeaza si astazi.

Camera Obscura este in esenta un spatiu intunecat, inchis in forma unei cutii cu o gaura pe o parte. Gaura trebuie sa fie suficient de mica in raport cu caseta pentru a face munca in mod corespunzator. Modul in care functioneaza se bazeaza pe o lege optica prin care lumina care vine prin intermediul unei mici portiuni, transforma gaura si creeaza o imagine de pe o suprafata. Imaginea obtinuta era una reflectata si cu capul in jos. Cu toate acestea, practic tot ceea ce fac astazi camerele analogice diferit sunt oglinzile si filmul, care este folosit pentru a capta si pastra imaginea creata de lumina.

Asa cum a fost ea dezvoltata, fotografia a fost mereu considerata a fi un fel de ucigas al artei. Cu toate acestea, se crede ca principiile foto au fost utilizate pe scara larga de catre artisti renascentisti de succes, cum ar fi Leonardo sau Michelangelo. La jumatatea secolului al 16-lea, un savant italian a scris un eseu despre cum se foloseste camera obscura in ajutorul procesului de desenare, proiectand imaginea unor oameni din afara camerei obscure pe o panza din interior.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *