Invelitori de acoperis durabile si economice

Un acoperis nu este o simpla umbrela sau o gluga care se interpune intre spatiul de locuit si precipitatiile atmosferice. Partea sa cea mai vizibila, invelitoarea, contribuie la incadrarea arhitectonica fericita a constructiei, sporeste protectia generala a casei si faciliteaza respiratia constructiei. Cele mai importante caracteristici ale unui acoperis sunt greutatea redusa, calitatile de izolare hidrotermica, rezistenta la intemperii, posibilitatile de montaj rapid si capacitatea de a permite respiratia suprafetelor casei, prin eliminarea condensului. Dintre numeroasele tipuri de invelitori, diferentiate dupa materialul de fabricatie: metal, ceramica, beton, lemn sau bitum, vom retine in aceasta prezentare invelitorile metalice si cele bituminate. La o apreciere foarte generala, primele sunt considerate un etalon de eleganta si de eficienta a protectiei, iar ultimele sunt percepute ca acoperisuri foarte economice, extrem de usor de montat, chiar daca nu sunteti un specialist constructor, cu un grad de protectie multumitor.

Invelitori metalice

O invelitoare din tabla profilata, de tip tigla metalica, are o greutate medie de pana in sase kg pe metru patrat. In comparatie, cele din ceramica pot ajunge la circa 40 chiar 50 de kg/ mp. Greutatea sensibil mai redusa echivaleaza cu economii importante in realizarea structurii de rezistenta a cladirii si a sarpantei. Greutatea redusa se combina cu o rezistenta ridicata la diferite  sarcini: strat gros de zapada, greutatea persoanelor care lucreaza la reconfigurare sau la montarea ferestrelor mansardate. Invelitorile metalice se livreaza in placi mari, cu lungimi variabile, ceea ce permite o montare rapida, cu un procent redus de pierderi de material, asta gratie si unor sisteme standardizate simple de montare. Montarea lor se face dupa dispunerea unor materiale cu rol activ in atenuarea condensului si in izolarea fonica: materiale pentru atenuarea zgomotului, folie anticondens, fixata de regula intre sipcile de sustinere si astereala, pentru ventilarea straturilor sarpantei prin evacuarea aerului incarcat de vapori si protectia in calea infiltratiilor de apa.

Invelitori bituminate

Doua tipuri sunt cele mai cunoscute: sindrilele bituminoase si placile ondulate multistrat bituminate. Ambele tipuri sunt considerate a fi extrem de economice: costul de achizitie este redus, dimensionarea si montarea sunt la indemana oricui, cu respectarea unor cerinte minime. Placile acestea sunt extrem de usoare, ceea ce presupune si costuri reduse de transport si depozitare, economii de material la construirea sarpantei. Sindrilele bituminoase se pot adapta la orice fel de acoperis, se aplica rapid, au o foarte buna stabilitate dimensionala, au o mare flexibilitate la temperaturi reduse, permitand montarea in orice anotimp si au o rezistenta buna la intemperii. Placile ondulate bituminate multistrat reprezinta una dintre cele mai economice solutii de acoperire a acoperisurilor. Straturile de fibre celulozice asezate predominant paralel cu directia ondulelor asigura placilor o flexibilitate ridicata. Aceasta calitate face ca aceste placi sa fie solutia optima pentru renovarile acoperisurilor cu mari denivelari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *