Totul despre ochelarii de soare

Totul despre ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt o forma de ochelari de protectie destinati in primul rand pentru a preveni lumina puternica a soarelui si lumina de mare energie sa deterioreze ochii sau sa le creeze un disconfort. Ochelarii de soare ajuta, de asemenea, impotriva razelor ulta violete provenite de la soare. Ele pot, uneori, functiona ca un ajutor vizual, ca ochelari de vedere intrucat in zilele noastre exista o mare varietate in acest domeniu si pot fi colorate, polarizate sau intunecate. La inceputul secolului 20 au fost, de asemenea, cunoscuti sub numele de „”trisorii de soare”” („”trisorii”” fiind un termen de argou american pentru ochelari).

Multi oameni considera lumina directa a soarelui prea luminoasa pentru confort. In timpul activitatilor in aer liber, ochiul uman poate primi mai multa lumina decat de obicei. Personalul medical recomanda ochelarii de protectie ori de cate ori iese soarele pentru a va proteja ochii impotriva radiatiilor ultraviolete (UV) si albastrului deschis, care poate provoca mai multe probleme serioase ochiilor.

Ochelarii de soare au fost mult timp asociati cu celebritati si actori de film in primul rand din dorinta de a-si masca identitatea. Din 1940 ochelari de soare au fost populari ca un accesoriu de moda, mai ales pe plaja.

Functiile ochelarilor de soare

Claritate si confort vizual

Ochelarii de soare pot imbunatati confortul vizual si claritate vizuala prin protejarea ochilor de la orbire. Diferite tipuri de ochelari de soare sunt indispensabile pentru pacienti dupa ce au primit picaturi midriatice in ochi, in timpul controalelor pentru ochi.

Protectie

Ochelari de soare ofera o protectie impotriva expunerii excesive la lumina, inclusiv componentelor sale vizibile si invizibile. Expertii medicali informeaza publicului cu privire la importanta de a purta ochelari de soare pentru protectia ochilor impotriva razelor ultra violete.

Evaluarea protectiei ochelarilor de soare

Singura modalitate de a evalua protectia ochelarilor de soare este de a masura lentilele, fie de catre producator sau de catre un optician echipat corespunzator. O serie de standarde pentru ochelari de soare permit o clasificare generale de protectie a ultravioletelor (dar nu de protectie pentru culoare albastru deschis) si producatorii de multe ori pur si simplu indica faptul ca ochelari de soare indeplinesc cerintele de la un anumit standard, mai degraba decat sa publice cifrele exacte.

Functii suplimentare ale ochelarilor de soare

In timp ce ochelarii non fumurii sunt foarte rar purtati fara vreun scop practic de corectare a vederii sau de a proteja ochii cuiva, ochelari de soare au devenit populari din mai multe motive, si sunt purtati uneori chiar in interior sau pe timp de noapte. Lentilele trebuie sa fie pozitionate destul de aproape de fata astfel incat foarte putina lumina sa poata ajunge la ochi pe laturile lor sau de sus si jos, dar nu atat de aproape incat genele sa atinga lentilele.