Despre eclipsa de soare din 2010

Din amintiri – Despre eclipsa de soare din 2010

Eclipsa totala de Soare din 11 iulie 2010, a avut loc peste sudul Oceanului Pacific. O eclipsa de Soare se produce atunci cand Luna trece intre Pamant si Soare, prin urmare, eclipsand imaginea totala sau partiala a Soarelui pentru un vizualizator de pe Pamant.

O eclipsa totala de Soare se produce atunci cand diametrul aparent al Lunii este mai mare decat Soarele, blocarea intregii lumini directe a soarelui, transformand ziua in intuneric. Totalitatea apare intr-un punct restrans pe suprafata Pamantului, in timp ce o eclipsa partiala de solare va fi vizibila pe o regiune de mii de kilometri latime.

Eclipsa de soare din 2010 a fost una dintre cele mai lungi dintre cele filmate. Acesta a fost vizibila peste o mare parte din sudul Oceanului Pacific, atingand mai multe insule din Polinezia Franceza, Insulele Cook, Insula Pastelui, si campiile Patagoniei din Argentina.

Fred Espenak, un astrofizician NASA, a declarat:

„Unul dintre lucrurile unice ale acestei eclipse speciale este faptul ca traverseaza un taram unic si interesant din punct de vedere arheologic: Insula Pastelui, acolo unde exista aceste statui mari… Exista o multime de mister despre aceste statui, dar in orice caz, aceasta este prima eclipsa totala care a lovit insula in aproximativ 1.400 de ani. „

Eclipsa de soare din 2010 s-a terminat la apusul soarelui peste malurile de sud ale Argentinei si Chile in America de Sud, inclusiv orasul El Calafate. Altitudinea searelui a fost de doar 1 grad in timpul fazei totale de 2 minute 47 secunde, dar Lacul Argentinoa oferit o linie-de-vedere a eclipsei suspendate chiar deasupra orizontului reliefului accidentat al Anzilor.

O partinire de 58% a avut loc la apusul soarelui in Santiago, Chile, dar nu a fost vizibila din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. In alte orase, cum ar fi Valparaíso si Coquimbo, cerul mai clar au permis evenimentului sa fie vizibil in partea continentala a Chile.