Totul despre radiatoare

Totul despre radiatoare

Radiatoarele pot fi de otel, de aluminiu, de fonta, si pentru baie puteti alege de otel tip port-prosop. Cele mai utilizate radiatoare sunt cele de otel, acestea ofera cel mai bun raport pret-calitate. Radiatoarele de otel se fabrica in mai multe modele si dimensiuni. Ele sunt notate astfel model x inaltime (mm) x lungime (mm).

Modelul este reprezentat prin doua cifre: prima cifra reprezinta numarul de panouri radiante, iar a doua cifra reprezinta numarul de convectoare. De ex: 22x600x1000 inseamna un radiator cu 2 panouri radiante si doua convectoare avand inaltimea de 600 mm si lungimea de 1000 mm. (adancimea la acest radiator este de ~10 cm).

De obicei se confunda modelul cu adancimea, astfel modelul 11 nu inseamna ca are 11 cm adancime ci un panou radiant si un rand de convectori. Radiatoarele de aluminiu sunt din ce in ce mai putin utilizate in instalatiile de incalzire, au insa o garantie mai mare decat cele de otel (de obicei).

Radiatoarele de fonta nu se folosesc in mod curent in instalatiile cu centrale termice murale, deoarece au inertia termica mare. Centrala termica furnizeaza rapid agent termic la 80 grade Celsius, iar radiatoarele de fonta nu pot ceda la fel de rapid caldura, putand genera supraincalzirea centralei. Foarte greu se poate controla astfel temperatura in camere.