Instalatiile pentru o casa reprezinta structura de baza pentru ca acea casa sa devina un spatiu locuibil, confortabil si functional. Instalatiile pentru o casa includ instaltiile sanitare, cele pentru gaz, cele pentru incalzire si lista poate continua.
Pentru ca instalatiile pentru o casa sa fie perfect functionale trebuie conectate in mod corect la sistemul de canalizare. In alcatuirea acestui sistem instalatiile pentru o casa au un rol major. In acest sens instalatiile pentru o casa trebuie sa tina seama de mai multe criterii precum: de numarul si modul de amplasare in cladire a obiectelor sanitare.
In anumite cazuri instalatia de canalizare reprezinta un sistem de conducte care transporta apele uzate menajere pentru a fi deversate. Conform legislatiei este interzisa deversarea in reteaua de canalizare a deseurilor menajere, a uleiurilor utilizate, a grasimilor, a produselor inflamabile si in general a oricaror corpuri solide sau cele cu un nivel biodegradabil scazut. Instalatiile pentru o casa sunt de cele mai multe ori complexe. Sistemele care le alcatuiesc pot fi unitare , cu o singura conducta in care apele uzate menajere si cele pluviale se amesteca si se varsa impreuna in colectorul stradal si pot fi separative, cu conducte separate pentru apele uzate menajere si pluviale.
Elementele componente ale acestor instalatii interioare de canalizare menajera se clasifica in functie de pozitia lor si de rolul pe care il indeplinesc : conducta de legatura, intre obiectul sanitar si coloana, coloana de canalizare verticala, conducta de ventilare, realizeaza aerisirea instaaltiei, si poate fi separata, comuna, suplimentara sau dublata, conducta colectoare orizontala, din interiorul cladirii, accesorii, piese de curatare, goliri, separatoare, sifoane si vane, racordul care asigura legatura intre utilizator si canalul public.Caminul de racord si instalatia interioara sunt ale proprietarului de imobil care are obligatia sa le intretina corespunzator.