Daca te afli in aceasta situatie acum, nu intra in panica! Suntem aici sa te ajutam! Da, poate ca nu vei crede la inceput, dar un asemenea articol te poate ajuta intr-o asemenea situatie. In vom spune, pas cu pas, ce trebuie sa faci daca nu reusesti sa scoti cupa menstruala din interiorul vaginului.
Un ghid complet pentru extragerea cupei menstruale
Am facut deja primul si cel mai important pas: te-ai oprit in a cauta cupa si te-ai axat pe a identifica un ajutor. Probabil ca te gandesti daca ar trebui sau nu sa iti suni medicul sau sa te duci, chiar, la urgente.
Inainte de a face asta, uita-te peste ghidul nostru ca sa afli ce ai de facut in cazul in care nu reusesti sa scoti cupa
Pasul 1: stai putin si incearca sa intelegi ce se intampla!
In primul si in primul rand, cupa ta menstruala nu se poate pierde in interiorul vaginului tau. Vei gasi o cale de a o scoate afara. Nu esti prima persoana care trece prin asa ceva. Au mai fost femei care s-au confruntat cu aceasta problema si au reusit sa o rezolve, iar acum sunt fericite ca pot folosi un produs nou si modern, in ciuda experientei infricosatoare.
De asemenea, nu iti fie teama ca ai folosit-o mai mult de 12 ore. Daca ai tinut-o un timp mai indelungat, nu se va intampla nimic rau; nu e o bomba cu ceas care sta sa explodeze. Acum, ca stii ca nu este atat de urgent sa scoti cupa menstruala, hai sa vedem ce trebuie sa faci, totusi, pentru a o extrage din vagin.
Daca simti ca esti obosita sau daca consideri ca ai depus deja eforturi in a scoate cupa afara, odihneste-te putin! Fa un dus fierbinte, bea un ceai, mediteaza, respira adanc de cateva ori sau asculta muzica ta preferata ( nu este nevoie sa fie Tylor Swift!)
De asemenea, chiar daca nu simti ca ar fi momentul potrivit, razi de situatia asta in care te afli! Suna o prietena si impartaseste aceasta experienta unica cu ea. Umorul face ca totul sa para mai usor. Apropo de asta, am primit acest mesaj de la una dintre utilizatoarele de cupe ForEva:
„buna! Tocmai am citit postarea voastra despre cum poti sa scoti cupa afara din vagin. Ceea ce imi aminteste de prima data cand am folosit-o si nu reuseam sa o scot afara…dupa jumatate de ora de incercari, eram foarte disperata si am vorbit cu prietenul meu (de 7 ani impreuna!) sa ma ajute. Uitandu-ma in urma, nu pot decat sa rad! Dar nu a fost atat de amuzant atunci…dar a avut rolul sa ne apropie mai mult aceasta experienta…”
In timp ce tu te odihnesti inainte de a incerca din nou, iti vom spune care sunt motivele pentru care nu reuseti sa iti scoti cupa.
- Motivul A: ai un col uterin mic de o lungime mai mica si folosesti o cupa menstruala mica. Daca nu esti familiarizata cu faptul ca al tau col uterin are o anumita lungime, ar trebui sa te informezi in acest sens.
Pentru a intelege acest concept, iti vom explica: un col uterin mic inseamna ca vaginul are canalul mai lung si daca tu folosesti o cupa mica, aceasta probabil ca s-a dus sus, spre partea superioara a canalului, fiindu-ti greu sa o scoti.
- Posibilitatea B: daca nu este o problema in a ajunge la cupa ta, dar pare sa se fi lipit de vaginul tau sau daca simti durere atunci cand incerci sa o scoti , urmatorul paragraf este pentru tine.
Este un mic detaliu care face diferenta: ai apucat cupa de baza sau trageai de tija? Cupa ta va iesi fara probleme sau fara dureri daca eliberezi mai intai acel vaccum care s-a creat inauntrul tau atunci cand ai introdus-o. Vacuum-ul format dispare in clipa in care prinzi baza cupei. Daca nu ajungi la asta, introdu degetul pana la cupa, preseaza pe peretii vaginului, apoi apuca de tija cupei si trage usor. Poate sa ti se para putin murdar, dar vei scoate cupa.
Sfat (incercat si testat): incearca sa faci asta la dus, unde nu trebuie sa iti faci griji in privinta mizeriei. Mai ales daca esti incepatoare si nu stii la ce sa te astepti de la cupa menstruala.
Pasul 2: sa ajungi la cupa ta menstruala
Acum ca stii despre ce probleme ar fi vorba, poti actiona in cunostinta de cauza.
In acest pas, muschii pelvisului tau sunt cei mai buni prieteni ai tai si te vor ajuta sa impingi cupa in asa fel incat sa ajungi la ea. Acesti muschi sunt muschii care controleaza actiunea de urinare si care iti tin la un loc organele tale de reproducere.
Stii ca daca stranuti, tusesti sau razi poate avea impact asupra ciclului? Si asta datorita muschilor pelvisului.
Daca nu stii unde sa ii localizezi, incearca sa razi sau sa tusesti atunci cand simti nevoia sa urinezi…sau, mai simplu, du-te la baie pentru a face pip si opreste-te in timp ce faci asta. Aceasta actiune este facuta de muschii pelvisului.
Acum, in timp ce presezi in jos folosindu-te de acesti muschi, utilizeaza degetul mare si aratatorul. Cand apuci de tija cupei, sa nu o smulgi! Incearca sa tragi de ea usor, in jos, in timp ce o misti de la dreapta la stanga. Micile gauri cu care este prevazuta cupa sunt de mare ajutor aici.
Odata ce ai facut asta, incearca sa apuci baza cupei menstruale si sa o scoti.
Pasul 3: Tot nu ajungi la ea? Alege alta pozitie.
Ridica un picior sau stai cu picioarele dapartate (pozitia squat) si vei vedea diferenta. Urmeaza instructiunile de la pasul 2, in timp ce pui un picior sus, pe cada sau vasul de toaleta. Si nu uita sa respiri si sa te relaxezi si asa, iti vei elibera vaginul!
Poti incerca toul de la pasul 2 in timp ce stai in pozitia squat. In aceasta pozitie, practic, tu dai „nastere” cupei tale menstruale. Suna absurd, dar chiar te poate ajuta sa scoti cupa din interiorul vaginului.
Pasul 4: tot nu poti sa scoti cupa din interior?
Daca tot nu ai reusit sa csoti cupa din vagin, cel mai indicat ar fi sa te duci la medicul specialist. Sa fim clari, asta nu se intampla pprea des. De obicei, majoritatea isi aduce aminte sa nu traga brusc cupa ci, urmand instructiunile, sa reuseasca sa elimine acel vacuum, in primul rand, si apoi sa scoata usor cupa din vagin. Schimbarea pozitiei schimba, de obicei, si regulile jocului.
Asa cum am amintit ceva mai sus, daca nu reusesti singura dupa tot ce ai incercat, te sfatuim sa te duci la medicul ginecolog pentru a te ajuta sa scoti cupa. Important: cum anumiti medici inca nu stiu de cupa menstruala, sa ii amintesti sa prinda baza cupei si nu sa o traga cu putere afara.
Dupa ce a scos cupa, asigura-te ca medicul tau nu o arunca. Iti poti recupera banii pe produs daca vrei sa il returnezi sau, daca vrei schimbi cupa cu alta care are o marime diferita, acest lucru este posibil. Iti vei recupera banii doar daca vii cu produsul si noi il vom recicla.
Ai reusit sa o scoti, si acum?
Daca ai avut probleme in a ajunge la cupa ta menstruala, asta inseamna ca a ta cupa folosita si colul uterin nu se potrivesc in dimensiuni.
Daca ai folosit o cupa ForEva mica, iti recomandam sa o schimbi cu una de marime medie, care este putin mai lunga si ar trebui sa fie mai usor de introdus.
Exista diverse tipuri de cupe special create pentru femei care au colul fie mai mic, fie de dimensiune mai mare. Astfel, odata ce ai identificat ce tip de col ai, poti fi in masura sa faci alegerea potrivita pentru tine.
Daca ai probleme cu scoaterea cupei pentru ca s-a blocat, atunci, tot ce poti face este sa incerci din nou, cu incredere si curaj.
Gandeste-te la asta ca la o incercare de a-ti pune lentile de contact. Primele dati cand le pui si le scoti pot fi foarte frustrante insa, cu timpul, inveti cum sa faci asta si iti va parea foarte usor. Exact asa se intampla si in cazul cupelor menstruale.
In plus, daca ai reusit o data sa o scoti, fii sigura ca, de acum inainte, vei reusi de fiecare data. Noi credem ca vei reusi!
Iti amintesti de acea utilizatoare de cupa menstruala ForEva care a primit ajutor de la prietenul ei sa o scoata? A incercat din nou si iata cum a mers:
„a doua oara cand am folosit-o mi-am dat seama ca trebuie sa imping folosindu-ma de muschii abdominali; atat cat sa pot sa ajung sa o scot…o folosesc de 3 ani si sunt foooaaarte fericita!!!
Continuati cu munca minunata pe care o faceti! Iubesc regula voastra de a oferi o cupa gratuit, la fiecare cupa cumparata!”