Secretele luminii

Caracteristicile iluminarii si luminozitatii unei case constituie un punct cheie al calitatii locuirii. Lumina casei, naturala sau artificiala, ne conditioneaza activitatile zilnice, dar si starea de sanatate. Modul in care patrunde lumina in locuinta depinde de pozitia soarelui in diferite momente ale anului, conditiile meteorologice sau calitatea ferestrelor.

Specialistii in fotomedicina sustin ca, alaturi de hrana, apa si aer, lumina reprezinta un factor esential pentru supravietuire. Radiatia solara este raspunzatoare de activarea raspunsului endocrin si imunologic, de reglare a ritmului circadian, de reglare a stresului si a fatigabilitatii, coeficientul de oboseala al fiecaruia dintre noi. Nu trebuie uitat rolul ultravioletelor in producerea vitaminei D la nivelul pielii, atat de necesara absorbtiei calciului in organism si, in consecinta, bunei functionari a sistemului osteo-articular.

Pentru ca ne preocupa modul in care afecteaza o amenajare starea de sanatate a locatarilor, iata care pot fi efectele unei iluminari electrice deficitare asupra organismului uman: dureri de cap, oboseala, anxietate, adancirea unor depresii sau frustrari dobandite pe parcursul zilei, chiar insomnii, in sezoanele cu expunere redusa la soare.

Tipuri de iluminat artificial, prin intermediul instalatiei electrice din locuinta:

  1. general – invaluie in lumina intreaga incapere
  2. localizat – veioza, de pilda, ne ajuta in indeplinirea unor activitati
  3. focalizat – cu rol mai mult estetic, de a sublinia obiectele valoroase dintr-o incapere, asemanator iluminarii unui obiect de arta dintr-un muzeu

Lumina venita prin intermediul retelei de energie electrica reprezinta, nu in ultimul rand, stralucire si modernism, fiind un important element de design interior si exterior. Intotdeauna vor atrage atentia si admiratia vizitatorilor unei locuinte private, care poate fi chiar a dumneavoastra, urmatoarele tipuri de amenajari care se folosesc de curent electric pentru iluminare:

  • iluminarea treptelor
  • iluminarea tufelor de arbusti sau a pomilor din gradina in timpul noptii
  • folosirea pavelelor iluminate pe alei
  • iluminarea partiala a peretilor exteriori

De asemenea, pentru a beneficia de un design sanatos din punct de vedere al acestui tip de iluminari, va recomandam sa evitati lumina cu fluctuatii; sa combateti efectul stralucitor cauzat de reflectarea luminii solare pe suprafete netede, lustruite; sa optati pentru sisteme care dispun de posibilitatea de a varia gradul de iluminare in functie de momentul zilei sau de activitatea desfasurata, atat de des intalnite in toate variantele de case „inteligente” si moderne.

Atentie! Lumina naturala reduce oboseala si ajuta organismul sa se refaca dupa-amiaza. In schimb, cei care lucreaza toata ziua in fata unui calculator ar trebui sa il amplaseze departe de sursa naturala de lumina, cele doua interactiuni electromagnetice sporesc oboseala si presiunea asupra globilor oculari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *