Locuinte de vacanta din lemn

Lemnul pare solutia optima pentru construirea unei case de vacanta, gratie calitatilor sale: este ecologic, foarte bun izolant termic, extrem de usor de fasonat si de asamblat in constructie.

O casa de vacanta din lemn nu presupune cheltuieli uriase. Puteti opta pentru o constructie supla dupa un plan propriu sau pentru un model kit, furnizat de o firma de constructii. In cateva saptamani, constructia va fi locuibila si pregatita pentru toate vacantele dumneavoastra, si chiar si ale copiilor si nepotilor, daca respectati cateva cerinte si recomandari minime pentru o constructie robusta si rezistenta.

De la petecul de pamant ales pentru casa ta de vacanta pana la amenajarea interioara e cale lunga, usor de parcurs insa in urmatoarele etape:

Casa sau cabana se instaleaza obligatoriu pe o placa din beton foarte lejera, de 12 – 15 cm grosime si un dozaj recomandat de 250 kg ciment, dispusa peste un strat de pietris grosier, asternut peste o membrana bituminoasa plasata pe fundul gropii.

Dupa uscare, placa devine scena pe care se inalta peretii casei din lemn. Sub primele grinzi din pereti sau sub talpa de la baza, dupa caz, este indicat sa plasati fasii de carton bituminat sau de membrana bituminoasa cu rol activ in hidroizolare. De asemenea, este indicat ca peretii sa fie pozitionati cu marginile iesite putin spre exterior peste placa, pentru a nu favoriza infiltrarea apei la baza placii.

Pentru pereti se poate opta intre busteni, grinzi din lemn sau placi de osb sustinute de un schelet din grinzi de lemn. Pentru casele din busteni, uscarea progresiva a lemnului genereaza un proces lent de tasare a constructiei, care in 3 – 4 ani poate ajunge si pana la 5 la suta din inaltimea initiala a casei. De aceea, se recomanda o incalzire moderata a interiorului in primul an.

Aceasta precautie nu este valabila si la casele din lemn masiv profilat, uscat in cuptoare speciale si tratat complex, unde tasarea este sub 1 la suta din inaltimea zidurilor si este un proces care se incheie in primul an al constructiei. Ca reper orientativ, un perete din lemn masiv profilat, reconstituit din lamele incleiate, cu o grosime de 12 cm, peste care se dispune un strat izolator de vata minerala sau de sticla de 5 cm este arhisuficient pentru o buna izolare termica in orice zona locuibila permanent din tara noastra, echivalenta cu izolarea conferita de un strat de zidarie gros de 40 – 50 de cm.

Se recomanda tratarea cu substante ignifugabile a acestui gen de constructii din lemn. Tratamentul, chiar daca nu este ecologic, va intarzia un eventual incendiu. Pe toate suprafetele exterioare se vor aplica doua chiar trei straturi de lazura, un lac pentru protejarea lemnului de intemperii si raze UV.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *