Ai bijuterii din argint sterlincare s-au oxidat? Iată cum le cureți

Argintul sterlin devine o optiune din ce in ce mai populara atunci cand vine vorba de bijuterii. Insa cat dureaza pana cand acesta incepe sa se oxideze? Orice bijuterii din argint STERLIN se vor oxida la un moment dat, dar cât durează procesul?

In continuare vom vorbi despre durata argintului sterlin pana la oxidare dar si de motive pentru care acest lucru se intampla. Totodata, va vom oferi si cateva metode prin care puteti preveni si trata oxidarea.

Argintul sterlin este mai puternic si mai rezistent decat argintul sau aurul pur. Din acest motiv, multi oameni aceste bijuterii devin din ce in ce mai populare pe piata. Mai ales ca este si mai accesibil la pret!

Cu toate astea, are un dezavantaj: in timp, se oxideaza. Insa cat dureaza pana cand incepe sa se oxideze? Aceasta intrebare este mai complicata decat pare deoarece sunt multi factori care pot influenta oxidarea bijuteriei tale din argint sterlin. Poate incepe sa se oxideze dupa 2 luni, dar si dupa 3 ani.

Cu toate astea, nu te ingrijora: petele de oxid nu sunt o problema atat de mare. Exista metode prin care pot fi curatate si prin care il poti preveni. Cu toate astea, tine minte ca oricat de mult il previi, la un moment dat, tot vor aparea.

Ce este argintul sterlin?

Argintul este un metal foarte moale in stare initiala. Argintul pur, care are o puritate de aproximativ 99.9% este prea moale pentru a se face bijuterii din el. Pentru a fi facut mai puternic, acesta este amestecat cu alte metale cum ar fi cupru iar uneori zinc sau nichel. Acest aliaj se numeste argint sterlin si contine cel putin 92.5% argint iar restul de 7.5% alte metale.

Exista si alte tipuri de metale, nu doar argint pur sau sterlin, cum ar fi monedele de argint si bijuteriile placate cu argint.

Monedele au o alta compozitie ce are de obicei o puritate nu mai mare de 90% de argint. Bijuteriile placate cu argint sunt facute dintr-un material ai ieftin. Suprafata lor argintie in timp se pierde air acestea incep sa arate mai putin placute.

Numele de argint sterlin cel mai probabil provine de la monedele de aur care au fost facute de Regele Henry al II-lea al Britaniei, datorita valorii si durabilitatii sale. Se crede ca aceste aceste monede ce aveau o puritate de 92.5% argint erau cunoscute sub numele de „Easterling coins”(monede de Paste). De aici, de la numele Easterling s-a ajuns la denumirea lor in ziua de azi de sterling, spuse si sterlin.

In zilele noastre, foarte multi bijutieri aleg sa foloseasca argintul sterlin deoarece acesta devine din ce in ce mai popular, fiind mai preferat de unele persoane chiar si decat aurul datorita proprietatilor sale dar si a faptului ca e mai accesibil la pret.

Pentru a sti ca o bijuterie are o puritate de 92.5% argint, aceasta are un marcaj care indica acest numar, cum ar fi „925”, „92.5” sau alte marcaje asemanatoare.

Ce este oxidul? Procesul de oxidare al acestor bijuterii din argint STERLIN?

Atunci cand metalele sunt expuse la aur, acestea experimenteaza un proces chimic numit oxidare. Aceasta oxidare poate produce avea anumite efecte pe metale. In cazul otelului, poate provoca rugina. In cazul argintului sterlin, pot aparea pete negre.

Aliajul argintului se combina cu sulfuruul din aer care este eliberat in mod natural de descompunerile materialelor organice sau de anumiti factori ai mediului cum ar fi poluarea. Reactia chimica dintre argint si sulfur creeaza argint sulfid, care este negru.

Oxidul, asadar este un strat subtire de sulfid de argint de pe bijuteriile tale.

Pe un platou mare de argint, acest oxid poate arata ca o patina maronie. Pe medalioanele de argint, acesta poate arata ca niste puncte decolorate.

Cat de mult dureaza pana cand se oxideaza argintul sterlin?

Durata pana cand argintul sterlin se oxideaza depinde de mai multi factori. Timpul pana cand acesta se oxideaza depinde foarte mult de cat de expus este bijuteria respectiva la aer. De asemenea, uleiurile naturale ale pieli pot grabi procesul de oxidare.

Intr-un mediu contorlat, poate dura cativa ani pana cand argintul incepe sa se oxideze. daca piesa este purtata constant fara a se tine cont de metodele de preventie, ar putea dura doar cateva luni pana cand vor aparea semne de oxid.

Cum poti preveni petele de pe bijuteriile de argint sterlin

Cea mai buna metoda de pevenire a argintului sterlin din a se oxida este de a le purta dupa ce le porti. Nu doar ca va indeparta toata murdaria sau uleiurile naturale care s-au acumulat pe acestea, dar totodata vor preveni procesul de oxidare.

Tot ce trebuie sa faci este sa le speli cu niste apa calda si sa le stergi cu o panza moale speciala pentru bijuterii, dupa care le poti usca. Poti deasemenea sa speli bijuteria si atunci cand faci dus, atat timp cat o usuci pe urma.

Atentie: Purtarea argintului sterlin in dus nu e acelasi lucru ca purtarea acestuia in piscina. Clorul, precum si uleiurile naturale, pot accelera procesul de oxidare si poate cauza aparitia petelor.

Un alt mod de prevenire a petelor este de a depozita bijuteriile intr-un spatiu ermetic. Acest lucru limiteaza nivelul de oxigen cu care intra in contact bijuteria respetiva. Asadar, prin limitarea expunerii la aer, reduci oxidarea.

O alta metoda de a preveni aparitia petelor este de a adauga o bucata de creta sau un plic de gel silica in spatiul de depozitare. Acestea elimina excesul de umezeala din aer si are grija ca bijuteriile tale din argint sterlin sa nu se pateze la fel de repede.

Cum cureti petele de pe bijuterii din argint sterlin

Oricat de multa grija ai avea, la un moment dat, bijuteria ta de argint sterlin se va oxida. Este un proces natural pe care nu ai cum sa il impiedici. Cu toate astea, nu trebuie sa te ingrijorezi. Exista metode prin care il poti curata.

Asadar, ce poti sa faci atunci cand argintul sterlin se pateaza? Iata cum poti curata bijuteriile tale preferate din argint sterlin.

Pentru petele usoare , poti folosi o panza speciala pentru bijuterii din argint sterlin care este tratata cu o solutie ce ajuta la indepartarea acestor pete. Cu toate astea, nu folosi foarte mult aceste panze deoarece uneori pot reduce luciul de pe bijuterii.

De asemenea, pentru petele usoare se poate folosi de asemenea o periuta de dinti si un amestec de apa cu bicarbonat de sodiu. Foloseste o periuta moale de dinti pentru a freca usor bijuteria. Clateste-o si sterge-o de apa pe urma cu o panza speciala.

Ai grija ca bicarbonatul de sodiu sa fie bine dizolvat in apa deoarece acesta poate zgaria argintul.

Pentru petele puternice de pe bijuterii, cel mai probabil va trebui sa mergi la un bijutier profesionist sau sa cumperi o solutie speciala. Exista si metode pe care le poti folosi in casa, insa acestea nu sunt potrivite in cazul in care nu ai experienta in curatarea bijuteriilor.

Daca vrei sa te asiguri ca acestea isi pastreaza luciul si se zgarie in timpul curatarii, cel mai indicat ar fi sa mergi la un profesionist.

Acum stii de ce apar acele pete negre pe bijuteriile tale de argint sterin. Poti incerca sa le previi, dar tine cont de faptul ca la un moment dat, acestea tot vor face pete. Totusi, avand grija constanta de acestea, va trebui sa mergi mai rar cu ele la profesionist pentru o curatare completa.

Argintul sterling este pretios, rezistent, stralucitor si maleabil, din care se pot face neumarate modele de bijuerii. Totodata, este si accesibil. Asadar, nu lasa petele sa iti influenteze decizia. Ai grija de bijuteriile tale si le poti purta intreaga viata, putand chiar sa le oferi din generatie in generatie.